avera

 

 

teleshki stek

Телешки стек

400 гр. телешко филе,
3/4 ч.ч. червено вино,
3 с.л. балсамов оцет,
1 с.л. малинов сироп,
1 ч.л. сушен босилек,
1/2 ч.л. сушена мащерка,
3 с.л. зехтин,
сол, черен пипер.
Приготвяне:
месото измиваме, подсушаваме и порционираме.
В купа смесваме всички подправки за мерината и разбъркваме.
Слагаме месото в марината и завиваме с фолио.
мариноваме колкото се може по-дълго, най-добре 24 ч.
често обръщаме, за да се маринова еднакво от двете страни.
Изваждаме и изпичаме на грил за кратко/3-5 мин./ от всяка страна.
Сервираме със свежа салата.

mish -mash

Миш-маш

Време за приготвяне : около 30 мин.

Продукти за 4 порции :

8 яйца 1 глава стар лук 2 ск. чесън 2-3 зелени чушки 2 домата 50 гр.натрошено овче сирене 50 гр. масло няколко капки олио 1/3 връзка магданоз ½ ч.л. лют червен пипер 1-2 ч.л. сол ½ ч.л. вегета прясно смлян чер пипер Предварителна подготовка : Обеления лук нарязваме не много ситно.Нарязваме чушките на кръгчета,после ги разполовяваме.Накълцваме чесъна ситно,нарязваме магданоза.Доматите пускаме за 30 сек. в кипяща вода,обелваме кожата им и ги нарязваме на парченца.Разбиваме яйцата сис сиренете в голяма купа. Готвене: ❧Запържваме чесъна и лука на средно силн огън 1 мин.Добавяме чушките и пържим още 2-3 мин.Сипваме доматите и оставяме ястието да къкри още десетина минути или докато течността почти се изпари. ❧Посоляваме,поръсваме с чер пипер и добавяме яйцата със сиренето.Разбъркваме внимателно/естествено винаги с дървена лъжица/2-3 мин.,като миш-машът не бива да загори,а трябва да остане леко влажен.Добавяме магданоза,разбъркваме още веднъж и сервираме веднага.

пълнена пъстърва

 

Пълнена пъстърва

Продукти:

2 пъстърви

1 / 2 тиквичка

1 / 2 глава лук

1 домат

4 с. л. соев сос

2 с. л. растителна мазнина

джинджифил на прах

лимон, захар.

Приготвяне:

Рибата измиваме, почистваме и правим разрез от към гърба.

С ръце изваждаме коста внимателно.

В купа смесваме смесваме сок от един лимон, 2 с. л. соев сос, 1 - 2 с. л. олио` сол, 2 щипки джинджифил на прах и 1 с. л. захар.

Слагаме рибата в марината и оставяме да се маринова 30 мин.

В тиган запържваме нарязаните на дребни кубчета тиквичка, лука и доматите.

Добавяме 2 с. л. соев сос, разбъркваме и снемаме от огъня.

Рибите както са така нарязани пържим в тиган предварително оваляни в брашно.

Готовите пъстърви пълним в разреза от към гърба със зеленчуковата смес и сервираме.

По желание можете за сервирате рибата върху пръстен от бял ориз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕНЮ

Салати:

Тракиикса салата 300 гр. - 2.00 лв.

Овчарска салата 300 гр. - 3.00 лв.

Мешана салата 300 гр. - 1.40 лв.

Шопска салата 300 гр. - 2.00 лв.

салата зеле

Сала зеле 300 гр. - 1.20 лв.

картофена

Картофе 300 гр. - 1.20 лв.

Супи:

Таратор 300 гр .- 1.50 лв.

Пилешка супа 300 гр. - 1.50 лв.

Супа топчета 300 гр. - 1.50 лв.

Картофена супа 300 гр .- 1.20 лв.

Зеленчуков борш 300 гр .- 1.20 лв.

Рибена супа 300 гр. - 2.00 лв.

Телешко варено 300 гр. - 2.00 лв.

Леща 300 гр.- 1.50 лв.

Боб чорба 300 гр. - 1.50 лв.

Българси традиционни ястия:

mish -mash

Миш-Маш 300 гр. - 2.50 лв.

Леща яхния 300 гр. - 2.00 лв.

боб чхнич

Боб яхния 300 гр. - 2.00 лв.

Пиле със зеле 300 гр. - 3.00 лв.

Свинско със зеле 300 гр. - 3.00 лв.

пиле с ориз

Пиле с ориз 300 гр . - 3.00 лв.

Мусака 300 гр. - 3.00 лв.

Риба :

Пъстърва на скара 300 гр. - 6.00 лв.

Скумрия на скара 300 гр. - 5.00 лв.

Акула пане 300 гр. - 6.00 лв.

Бяла риба (пане) 300 гр. - 4.50 лв.

Десерти :

Крем каремел 150 гр. - 1.50 лв.

Мляко с ориз 150 гр. - 1.20 лв.

Бисквитена (домашна) торта 150 гр. - 1.50 лв

Скара :

Кюфте 80 гр. - 1.00 лв.

Кебапче 80 гр. - 1.00 лв.

Шишче 100 гр. - 2.50 лв.

Пил. пържола (филе) 300 гр. - 5.00 лв.

Св.пържола (филе) 300 гр. - 5.00 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пиле с картофи

Продукти за пиле с картофи:

Продукти за пиле с картофи:
1 размразено пиле
1кг. картофи
300мл вода
150мл олио или зехтин
сол, чубрица, черен и червен пипер на вкус

Приготвяне на пиле с картофи на фурна:

Първо обелваме, измиваме и нарязваме картофите на кръгчета. Нареждаме ги в тава, в която предварително сме сложили водата и олиото или зехтина. След като разделим пилето на части (бутчета, крилца, бяло месо и т.н.) го поставяме върху картофите. Поръсваме с подготвените подправки. Покриваме тавата с фолио за печене и поставяме във фурната. Печем на 250 градуса. От време на време проверяваме и когато (след около 40-50 минути) водата се изпари махаме фолиото. Добавяме още една чаша вода и оставяме докато пилето и картофите добият златна коричка.

Ястието се сервира на порции. Бон апети!

tikvichki

Панирани тиквички по френски

Време за приготвяне :

25 мин.+2 часа престой за панировката Продукти за 4 порции: 4 средно големи тиквички 200 гр брашно 1 ч.ч. хладка вода сок от един лимон 1 белтък 1 ч.ч. олио 1 ч.л. сол 3 с.л. ситно нарязан магданоз прясно смлян черен пипер За соса: 1 малка глава лук 3-4 домата 1/2 ч.л. сол 1 с.л. масло 2 с.л. зехтин 3-4 ск. чесън 2 с.л. ситно нарязан магданоз

Предварителна подготовка:

Предварително приготвям панировка с брашнотп,1 с.л. олио,1 ч.ч. хладка вода и 1/3 ч.л. сол,като разбърквам добре с дървена лопатка,докато се получи гладка гъста маса.Оставям я да почине два часа. Без да беля тиквичките ,ги нарязвам на кръгчета с дебелина 1/2 см.и ги разбърквам в 1иния с останалата сол,магданоза,черния пипер лимоновия сок.Оставям и тях да починат един час.

Готвене:

Отцеждам тиквичките.Разбивам много добре белтъка на сух сняг/запомнете : на сух сняг,иначе панировката ви ще стане течна и само ще си топите тиквичките в нея/ и го смесвам с панировката. Загрявам олиото на средно силен огън. Потапям тиквичките в панировката и ги пържа на порции,докато се зачервят. междувременно приготвям доматения сос,като първо запържвам ситно нарязания лук 3-4 мин.,докато пожълтее,после добавям накълцаните домати,смачкания чесън и подправките и ги оставям да къкрят на слаб огън 15-20 мин. Отцеждам тиквичките добре от мазнината и ги сервирам топли с доматен сок за гарнитура .

Гювеч със зелечуци и грозде

Продукти:

600-800 гр месо /телешко, свинско, агнешко, и др./

500 гр картофи

1 тиквичка

1 патладжан

3-4 моркова

2 домата

2 червени чушки

5-6 гъби

3-4 не много люти чушки

10 зърна бяло ароматно десертно грозде

150 мл бяло вино

100 мл растителна мазнина

сол, черен пипер, свежи подправки на вкус /магданоз, градински чай/

Copyright © 2011 R.M.